Mångfald i hagen och magen!

HagensdagKopplingen mat och klimat har blivit uppenbar för många den senaste tiden, men alla kanske inte tänker på att våra matvanor också påverkar den natur vi vill bevara. Beteshagen som naturtyp uppskattas av flertalet – det finns det vetenskapliga belägg för- men om de naturliga betesmarkerna med träd och blomsterprakt ska finnas kvar fordras det betesdjur. Framförallt kor vars bete bidrar till bättre markflora. Det kräver också att det finns konsumenter som är beredda att betala för hagmarkskött. Ökad efterfrågan på sådant kött ger bönderna stöd för en mer extensiv köttproduktion som även gynnar klimatet. Så om vi vill rädda mångfalden gäller det att värna om den utrotningshotade bonden.

Mat är kultur och genom maten finns en naturlig ingång till andra kulturer. Låt picknick i hagen bli ett tillfälle för internationell fest och samtidigt ett utmärkt tillfälle att visa upp ett stycke lättillgänglig natur för folk som kanske inte är vana att vistas i skog och mark. Om man samarbetar med lokala handlare kring innehållet i utflyktskorgen är det lätt att nå ut med information om arrangemanget.  Samarbete med skolor när det gäller t ex kulturella inslag under dagen är också bra och genererar fler deltagande familjer. Aktiviteter i hagen är synnerligen barnvänliga så sprid gärna info på föräldraträffar och liknande.

Vi är så vana vid exakta datum nuförtiden men när det gäller bästa tiden att besöka hagmarken så fungerar den gamla tumregeln:  mellan hägg och syren!

Detta inlägg har kategorierna 2010. Bokmärk länken.

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.